Editorial
Το πρώτο κείμενο έχει υπάρξει με χαρακτήρα ενημερωτικό, σχολιαστικό, κειμένου που ήθελε να γράψει ο αρχισυντάκτης αλλά το αποφάσισε τελευταία στιγμή οπότε το ονόμασε editorial, σουρεαλιστικό, σήμερα θα δούμε έναν άλλο χαρακτήρα, αυτόν του εγκυκλοπαιδικού.
Οι άνθρωποι στο φεγγάρι ανά τους αιώνες έχουν δώσει διαφορετικές ερμηνείες και έννοιες (και χαρακτήρα!). Η πιο εύκολη έννοια με την οποία το συσχέτιζαν ήταν αυτή ενός μύθου, ή ενός θεού και θεάς.
Στα δικά μας, το φεγγάρι το έβλεπαν οι αρχαίοι Έλληνες στο πρόσωπο της Σελήνης. Η οδηγός του άρματος που έφερνε το φεγγάρι στους ουρανούς των θεών, με τα χρόνια συσχετίστηκε (έξυπνη λέξη για να πω ενώθηκε) με την Άρτεμις, για την οποία (θα έπρεπε να) ξέρουμε αρκετά και την Εκάτη, για την οποία δεν θα μιλήσουμε. Η Σελήνη είναι γνωστή και με το όνομα Luna, επειδή συσχετίστηκε με την αντίστοιχη ρωμαϊκή θεά.
Στον άλλο πολιτισμό που λέμε ότι είναι ο αρχαιότερος μαζί με τον δικό μας (το λέει κάποιος άλλος αυτό ή μόνοι μας χαιρόμαστε;), τον κινεζικό, η θεά Τσανγκ’ε έχει για κατοικίδιο ένα γλυκούλι λαγουδάκι και μένουν μαζί στο Παλάτι του Φεγγαριού (κάτι μου θυμίζει αυτό). Στον τρίτο μεγάλο αρχαίο πολιτισμό (ευρωκεντρικά τουλάχιστον), οι αρχαίοι Αιγύπτιοι είχαν τον Θοθ, θεό της σελήνης, της σοφίας και της γραφής. Το πώς συσχετίστηκε με το φεγγάρι είναι υπέροχο, καθώς για να βοηθήσει μια στείρα θεά φίλη του, τη Νουτ, που ήταν στείρα και τις 360 μέρες του χρόνου, έπαιξε στοίχημα με το φεγγάρι και κέρδισε, μεγαλώνοντας τον χρόνο κατά πέντε μέρες, στις οποίες η Νουτ μπορούσε πια να μείνει έγκυος.
Οι ιάπωνες έχουν μία ενδιαφέρουσα σχέση με τους θεούς τους, τα kami, που αξίζει διαφορετική ανάλυση. Παρόλα αυτά, έχουν ενδιαφέρον και στο θεό του φεγγαριού τους, το Tsukiyomi, για το οποίο ξέρουμε τόσο λίγα πράγματα που δεν γνωρίζουμε καν το φύλο του. Το πιο κοντινό που έχουμε είναι βιβλιογραφία στην οποία το συναντάται με χαρακτηρισμούς που δίνονται σε άντρες στην ιαπωνική γλώσσα (συγκεκριμένα Ο Άντρας που Διαβάζει το Φεγγάρι). Τελευταία αναφορά στους Μάγια, η θεά του φεγγαριού εμφανίζεται με διαφορετική μορφή ανά περιόδους, πάντα όμως συνδέεται με το νερό, είτε αυτό είναι μέσα σε πηγάδι, είτε σε βροχή, είτε σε περιόδους βροχής.
Αρχισυνταξία: Κωνσταντίνος Καραΐσκος, Σοφία Σεμελίδου
Εξώφυλλο: Άρτεμις Χαραλαμπίδου