Editorial
Γράφονται όλο και περισσότερα στα editorials όσο προχωράνε τα τεύχη, χωρίς παρόλα αυτά να υπάρχει ένα συγκεκριμένο ύφος που ακολουθείται. Κάθε μήνα αλλάζει η διάθεση και ο σκοπός, από πρόχειρο ποίημα που είχε η αρχισυνταξία στα αδημοσίευτα, σε κείμενο που έγραψε η αρχισυνταξία στις 2 το πρωί πριν την δημοσίευση του τεύχους επειδή είχε νεύρα και έπρεπε κάπου να πει αυτά που είπε, σε πολύ συγκεκριμένο αυτοαναφορικό κείμενο για τη δημιουργία ενός τεύχους, με προφορικής ιστορίας και με αμφιλεγόμενα στοιχεία.
Αυτό θα είναι ένα σύντομο αυτοαναφορικό κείμενο για τη δημιουργία ενός editorial. Η πιο συνηθισμένη λύση ανά τα χρόνια κυκλοφορίας του GUM είναι το “Σας παρακαλούμε, διαβάστε μας”. Εκτός από αξιολύπητο, δεν πιάνει κιόλας. Διαβάζονται οι καλές και οι όμορφες ιδέες που υιοθετούμε ανά καιρούς, χωρίς να παίζει ρόλο το τι λέει ένα τυχαία πρώτο σε σειρά κείμενο. Μια ακόμα τακτική που έχουμε ακολουθήσει είναι το “Έχουμε αυτό αυτό και αυτό για εσάς να διαβάσετε” και το ήμισυ της αρχισυνταξίας διαφωνεί με τη λειτουργία του editorial σαν διαφήμιση για το υπόλοιπο τεύχος - είναι κομμάτι του, όχι διαφημιστικό.
Οπότε όντως το ίδιο ήμισυ της αρχισυνταξίας θεωρεί καλύτερη ιδέα να γράψει αυτό το κείμενο, από το να προσπαθήσει για κάτι που να συνδέεται όντως με την Ημέρα της Γυναίκας, ή με το γεγονός ότι το σύνολο των αρθρογράφων του τεύχους είναι γυναίκες, όπως και η πλειονότητα της συντακτικής ομάδας. Δεν θα γίνει αναφορά σε έρευνες και στατιστικά, αν και θα μπορούσε αφού έτσι θα συνέχιζε η αποφυγή του α’ πληθυντικού σε όλη την έκταση του τυχαία πρώτου σε σειρά αυτού κειμένου. Κι επειδή αυτό γράφεται συνήθως σε κινητό, καλύτερα να διαβαστεί επίσης σε κινητό, για να μην φαίνεται σαν τέσσερις απλές προτάσεις στη σειρά. Απλές τρόπος του λέγειν, η αρχισυνταξία ξεχνάει να βάζει τέλεια.
Έρευνες και στατιστικά, συναισθήματα και εγώ-μηνύματα, επιμονή στο εγώ και στο εσύ, επιμονή στις έρευνες και στα στατιστικά. Τελικά η αλήθεια γράφεται στους δρόμους, ή θα γραφτεί. Για αυτή την ημέρα και για οποιαδήποτε, που προηγήθηκε και ακολουθεί.
Αρχισυνταξία: Κωνσταντίνος Καραΐσκος, Σοφία Σεμελίδου
Εξώφυλλο: Στέλλα Παραστατίδου