Πώς δημιουργείται ένα τεύχος
Επειδή η συντακτική ομάδα του GUM είναι ασταμάτητη και δεν καταλαβαίνει ούτε διακοπές (με συναντήσεις και ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ την πρωτοχρονιά), αλλά ούτε και εξεταστικές (είμαστε και φοιτητά, μην ξεχνιόμαστε), η αρχισυνταξία θεωρεί σημαντικό αν όχι και απαραίτητο να παρουσιάσει πώς δημιουργείται ένα τεύχος. Και ποιο καλύτερο παράδειγμα από αυτό που κρατάτε στα χέρια σας (ψηφιακά μεν, αλλά στα χέρια σας, από πού κρατάτε το κινητό)
Όπως θα κάνουμε αμέσως γνωστό, η συντακτική ομάδα δουλεύει όλη τη διάρκεια του μήνα για το τεύχος του επόμενου. Οπότε ήρθαμε μία ωραία Τρίτη, αμέσως μετά τις χριστουγεννιάτικες διακοπές, και δεν αποφασίσαμε τίποτα. Μιλήσαμε για τραπέζια, χιονοδρομικά, δουλειές και εργασίες που ξεκινάνε, ή ξεκινούσαν τότε.
Την επόμενη Τρίτη, το τελευταίο δεκάλεπτο, η αρχισυντάκτρια αναρωτήθηκε αν θα κυκλοφορήσει τεύχος Φεβρουαρίου. Ο αρχισυντάκτης αναρωτήθηκε αν είναι ρεαλιστικό, αφού σε μία εβδομάδα ξεκινάει η εξεταστική. Και τότε θυμηθήκαμε το καλύτερο branding που είχε σκεφτεί συντακτική ομάδα του GUM ever:
miniGUM!
Τελευταία φορά εφαρμόστηκε το μακρινό 2020, πάλι σε τεύχος Φεβρουαρίου (η εξεταστική πάντα εκεί να εμποδίζει καλλιτεχνική δημιουργία). Πρόκειται για ένα τεύχος που αγαπάμε και διαβάζουμε, αλλά μικρότερο!
Αυτό που δεν ήξερε κανείς ήταν ότι πίσω από αυτή την πρόταση, υπήρχε ένα σχέδιο. Όπως και όταν προτάθηκε το 2020, έτσι και φέτος, το branding αυτό τραβάει υπόλοιπα μέλη, που θα είχαν επικεντρωθεί σε εξεταστική, δουλειά, ζωή να συμμετάσχουν, να νιώσουν κομμάτι μιας καινούργιας, φρέσκιας προσέγγισης!
Ερχόμαστε, λοιπόν, την τρίτη Τρίτη και μετράμε τα κείμενα. Πέντε. Εξαιρετικός αριθμός για ένα miniGUM. Όσο έγραφε ο αρχισυντάκτης τα κείμενα στον πίνακα, συνειδητοποίησε κάτι. Θα έχουμε στο τεύχος μία κριτική βιβλίου, μία κριτική ταινίας και μία κριτική δίσκου. “Τρεις τέχνες, μήπως να χωρίσουμε τα κείμενα σε τέχνες;” Γκουγκλάραμε ποιες είναι οι καλές τέχνες, και πόσες είναι.
Λογοτεχνία, Κινηματογράφος και Μουσική καλύφθηκαν (η Λογοτεχνία μάλιστα δύο φορές, εκτός από μία πολύ καλή κριτική βρίσκετε στις ψηφιακές σελίδες μας ένα πολύ προσωπικό ποίημα). Στην στήλη παγκόσμιων ημερών WD καλύπτονται τα Μέσα με την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου και η Γλυπτική με την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού (ναι δεν είμαστε καθόλου σοβαροί). Η φύση του βιβλίου στο οποίο έκανε κριτική το μέλος μας (και συγκεκριμένα του εξωφύλλου) κάλυπτε ήδη και τις Εικαστικές Τέχνες.
Αρχίσαμε να ρωτάμε ποιος μπορεί να γράψει τι για να καλύψουμε και τις υπόλοιπες. “Και γιατί να γράψουμε; Μπορούμε να φτιάξουμε κάποιο γραφιστικό. Ειδικά για τον χορό και τη μουσική, αν σκεφτούμε το wicked και πώς η συζήτηση που έχει σηκώσει έφερε τα μιούζικαλ στο προσκήνιο και στη μόδα, ακόμα και ένα κολάζ πάνω στο wicked μπορούμε να φτιάξουμε”. Αυτά τα είπε η ΜΘ, αλλά τα κολάζ που θα βρείτε είναι από τις αδερφές Παραστατίδου.
“Κι αν γράψει κάποιος για τις Παραλλαγές Θανάτου”; Αυτό ξεκίνησε μία μεγάλη συζήτηση που δεν αφορά το αναγνωστικό κοινό, αλλά την ίδια μέρα έφυγε ένα μήνυμα σε άτομο εκτός της κεντρικής συντακτικής ομάδας, το οποίο δέχτηκε και καλύψαμε τις Ερμηνευτικές Τέχνες.
“Υπάρχει και σάιτ που μπορείς εύκολα και γρήγορα να φτιάξεις βιντεοπαιχνίδι. Είναι και τα Βιντεοπαιχνίδια καλή τέχνη πλέον, και μπορούμε να καλύψουμε την Αρχιτεκτονική, έχω μια ιδέα με λαβύρινθο στο μυαλό μου”. Αυτή την εξαιρετική ιδέα την είχε ο αρχισυντάκτης, που το σχέδιο του λαβύρινθου δεν το έβγαλε μόνος του.
“Κι η Νεφέλη μπορεί να φτιάξει ένα κόμικ” είπε ο Δημήτρης, το οποίο όταν το είδαμε την επόμενη Τετάρτη καταλάβαμε ότι συνοψίζει με όμορφο τρόπο όλη την δουλειά που ρίξαμε, σε πολύ δύσκολες μέρες για εμάς και πόσο χαρήκαμε το αποτέλεσμα.
Μπορεί η ιδέα και το branding του miniGUM να εγκαταλείφθηκε, αλλά έγινε μια καλή ευκαιρία να μάθετε πώς δημιουργείται ένα ΚΑΝΟΝΙΚΟ τεύχος. Τώρα είναι δική σας και η ιστορία.
Αρχισυνταξία: Κωνσταντίνος Καραΐσκος, Σοφία Σεμελίδου
Artwork: Νάντια Σαμπατάκου